De klant van de maand juni 2021
Hoe Guus zijn hypotheek en het uitkoopbedrag voor zijn ex financierde
Guus is 43 jaar en woont samen met Tanja. Zij hebben twee kinderen van respectievelijk elf en zes jaar. Het gezin woont in een mooie ‘2-onder-1-kapper’ in het sfeervolle Kortenhoef.
Via een makelaar met wie ik veel zakendoe, ben ik met Guus en Tanja in contact gekomen. De aanleiding hiervoor was dat de twee hun woning wilden verbouwen en met dat (verbouw)bedrag hun bestaande hypotheek wilden verhogen. Daarnaast wilden zij weten of de rente op hun hypotheek lager zou kunnen. Nu betaalden zij -tot oktober 2025- een rentetarief van 3,6%. Ze waren bang dat het percentage na die datum hoger zou worden.
Op basis van het inkomen van Guus en Tanja samen was het nieuwe, verhoogde hypotheekbedrag prima haalbaar en op basis van de waarde van de woning eveneens.
Dan denk je als hypotheekadviseur: lekker, een keer een aanvraag zonder veel toelichtingen…
Maar ja, soms moet je niet te vroeg juichen. Nadat wij met z’n drieën het adviesrapport hadden doorgenomen en ik daarna de hypotheek had aangevraagd, kregen wij een offerte van de desbetreffende geldverstrekker. Die offerte was inmiddels getekend en het gehele dossier, inclusief alle documenten, lag ter definitieve beoordeling bij de geldverstrekker, toen ik een telefoontje kreeg van Guus: Tanja, die werkzaam was op de IC bij een ziekenhuis in de omgeving, had spontaan haar baan opgezegd. Ze was helemaal klaar met de stress en drukte op haar werk (IC in coronatijd) en had in haar emotie ontslag genomen. Ze had meteen een baan aangenomen in een ander ziekenhuis. De vraag van Guus was of de baanwisseling uitmaakte in deze fase van het proces…?
Helaas moest ik daar ‘ja’ op zeggen. Oftewel: de hele aanvraag moest worden stopgezet, want het inkomen van Tanja kon niet meer worden meegenomen.
Complexiteit in deze was:
– dat de financiering zoals die was opgetuigd met de verbouwing, geen doorgang kon vinden uitsluitend op het inkomen van Guus;
– dat het nieuwe contract van Tanja nog niet was ingegaan en zij daarnaast ook nog een proeftijd van een maand had.
Wij hebben het inkomen van Tanja op een andere manier kunnen aantonen, namelijk door het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar via jaaropgaven te overleggen. In overleg met de geldverstrekker is besloten dat nadat het nieuwe contract van Tanja was ingegaan, wij dit bij hoge uitzondering mee mochten nemen als zijnde het huidige inkomen, ook al was de proeftijd nog niet voorbij.
Inmiddels waren wij alweer weken verder en uiteindelijk kregen wij groen licht, oftewel een bindende offerte!
Uiteraard heb ik gelijk de klant gebeld en die was blij. Het had allemaal even geduurd maar het resultaat was er.
Een week later zag ik dat Guus nog steeds de bindende offerte niet had getekend. Ik dacht: ik geef hem een belletje. Vervolgens vertelde hij mij dat Tanja niet wilde tekenen omdat zij hun relatie wilde beëindigen.
Naast het verdriet zijn er dan natuurlijk ook heel veel andere praktische zaken die moeten worden geregeld. Ook met betrekking tot de woning moeten er beslissingen worden genomen.
Uiteindelijk hebben zij besloten dat Guus in de woning zou blijven wonen, waarbij hij Tanja zou uitkopen. Dat gebeurde door het verschil tussen de waarde van het huis en de huidige hypotheek door twee te delen. Dat bedrag zou Guus aan Tanja moeten betalen.
De situatie die vervolgens zou gaan spelen, is dat Guus het huidige hypotheekbedrag en het uitkoopbedrag voor Tanja op alleen zijn inkomen moest financieren. Doordat de vader van
Guus nog wat wilde bijdragen en de geplande verbouwing wat minder ingrijpend is geworden, is de financiering rondgekomen.
Guus woont nog steeds in Kortenhoef, de helft van de tijd met zijn kinderen. Weliswaar anders dan hij zich een jaar geleden had voorgesteld, maar ja, soms is second best ook niet slecht…